Online scheiden

In onze moderne informatiemaatschappij is het mogelijk om steeds meer zaken via het internet te regelen. Je boekt niet alleen je vakantie via het wereldwijde web of regelt je bankzaken online, maar het is ook mogelijk om online te kunnen scheiden. Misschien niet iets waar je meteen aan denkt, mocht je in een scheiding zitten, maar het biedt zeker wel voordelen. Zo hoef je niet eerst op zoek naar een echtscheidingsadvocaat, hoef je niet naar de rechtbank, het is snel en zijn de kosten uiteraard veel lager dan bij een ‘reguliere’ echtscheidingsprocedure.

Voorwaarden van online scheiden

Ondanks de voordelen is een online scheiding niet voor ieder stel geschikt. Zo zijn er uiteraard verschillende voorwaarden waar beide partners aan moeten voldoen om online te kunnen scheiden:

  • Beide partners hebben de Nederlandse nationaliteit en spreken ook Nederlands.
  • Je moet je kunnen legitimeren.
  • Je regelt zelf de papieren voor de aanvraag van de scheiding.
  • Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben, die je een goed ouderschapsplan te hebben opgesteld.
  • Het maken van afspraken, zoals het vaststellen van de partner- en/of kinderalimentatie, de verdeling van goederen en het regelen van financiële zaken, maken geen deel uit van de online scheidingsprocedure.

Deze voorwaarden zorgen ervoor, dat online scheiden alleen geschikt is voor partners die allebei volledig achter de scheiding staan, hier zelf duidelijke afspraken over hebben kunnen maken en verder geen juridisch advies nodig hebben.

Online scheiden – stap voor stap

Uiteraard regel je een online scheiding via een website van één van de gespecialiseerde aanbieders. Neem even de tijd om een goede vergelijking te maken, want niet iedere dienstverlener levert hetzelfde pakket en ook kunnen de gestelde voorwaarden van elkaar verschillen. Let bijvoorbeeld op de werkwijze, de service en de verwachte kosten van de online scheidingsprocedure.

Bij een online scheiding doorloop je in de meeste gevallen de volgende stappen:

Stap 1 – Het invullen van het online aanvraagformulier van de scheiding. Dit doe je samen met je partner.

Stap 2 – Zorg dat je de benodigde documenten digitaal in je bezit hebt. Dit zijn onder andere een afschrift van de huwelijksakte en een uittreksel van de geboorteakte(n) van de minderjarige kinderen.

Stap 3 – Het samen invullen van het echtscheidingsconvenant, inclusief het invullen van de gegevens voor het ouderschapsplan (indien van toepassing).

Stap 4 – Verstuur alle formulieren en documenten. Vergeet niet de rekening te betalen, anders zal de dienstverlener niet overgaan tot het in orde maken van de scheiding.

Stap 5 – Vaak wordt gevraagd om een persoonlijk gesprek met de dienstverlener in te plannen. Dit is ook bedoeld om de identiteit van jou en je partner vast te stellen.

Stap 6 – De rest van de procedure wordt geregeld door de dienstverlener. Na ongeveer vier weken geeft de rechtbank de echtscheidingsbeschikking af, waarmee jij en je partner allebei akkoord mee dienen te gaan. Hierna kan de echtscheiding ingeschreven worden bij de burgerlijke stand en zijn jullie officieel gescheiden.