Wat kost een scheiding?

Een scheiding kost geld. Het verloop van het scheidingstraject is van grote invloed op de kosten van de scheiding. Gaan jullie in goed overleg uit elkaar en hebben jullie samen goede afspraken kunnen maken, dan is het bijvoorbeeld mogelijk om samen een echtscheidingsadvocaat in te huren. Je betaalt dat samen het uurtarief, waarmee je uiteraard veel voordeliger uit bent dan wanneer jullie ieder een eigen advocaat inschakelen.

Met deze kosten krijg je bij een scheiding in ieder geval te maken:

Een standaardscheiding (dus zonder dat er veel onenigheid tussen beide partners bestaat en beide het eens zijn over de echtscheiding) kost hierdoor al gauw rond de € 3.500,-.

Kosten besparen

Het uurtarief van de advocaat is de grootste kostenpost bij een scheiding, helemaal wanneer beide partners ieder een eigen advocaat willen inschakelen. Het is dan ook verstandig om deze situatie te voorkomen door bijvoorbeeld een mediator of bemiddelaar in te schakelen. Ook deze expert moet je uiteraard betalen, maar waar een advocaat soms wel 200 euro per uur vraagt, is een bemiddelaar vaak aanzienlijk goedkoper. Natuurlijk heb je nog steeds een advocaat nodig voor de uiteindelijke aanvraag van de scheiding maar door de kosten te delen met je partner en doordat je minder lang gebruik hoeft te maken van de diensten van de advocaat, ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Scheiden en de rechtsbijstandsverzekering

Ondanks dat bij veel verzekeraars de kosten van een scheiding niet onder de rechtsbijstandverzekering vallen, is het toch verstandig om de polis na te kijken wanneer je gaat scheiden. Vaak worden namelijk wel de kosten van een scheidingsmediator vergoed. Een voorwaarde is meestal wel, dat de mediator aangesloten is bij het MfN-register of vFAS.

Rechtsbijstand vanuit de overheid

In Nederland is het ook mogelijk om een beroep te doen op gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit geldt ook in het geval van een scheiding en wordt een toevoeging genoemd. Uiteraard worden hier wel enkele strikte voorwaarden aan gesteld. Zo speelt uiteraard het inkomen en eigen vermogen van beide partners een belangrijke rol. Blijven jullie echter allebei onder de vastgestelde toevoeging-grens, dan betaalt de overheid het grootste deel van de advocaatkosten. Je betaalt wel altijd nog een eigen bijdrage, maar deze is afhankelijk van je inkomen.