Praktische informatie

Voor een echtscheiding moet veel geregeld worden. Het is dan ook belangrijk, dat je je al van tevoren goed voorbereid op deze (vaak moeilijke) stap. Dit kan beginnen met het beantwoorden van de vraag of een scheiding wel echt de enige oplossing is voor de problemen die tussen jou en je partner in staan. Ben je hier namelijk nog niet zeker van, probeer er dan eerst samen uit te komen. Dit kan bijvoorbeeld door in relatietherapie te gaan. Mochten jullie aan de hand hiervan tot de conclusie komen dat jullie allebei willen gaan scheiden, dan is dit in veel gevallen een goede opmaat naar het inschakelen van scheidingsbemiddeling.

Scheiden in goed overleg

Wanneer blijkt dat er eigenlijk geen andere weg meer is dan het aanvragen van de scheiding, moet er veel geregeld gaan worden. Dit is natuurlijk verre van makkelijk, maar probeer – ondanks alles – dit altijd in zo goed mogelijk overleg met elkaar te doen. Wanneer jullie het samen eens kunnen worden over de scheiding, de verdeling van bezittingen en natuurlijk het ouderschapsplan (indien van toepassing), dan biedt dit jullie verschillende voordelen. Zo kun je in een dergelijk geval samen een echtscheidingsadvocaat inhuren, iets wat uiteraard goedkoper is dan wanneer jullie allebei een advocaat moeten inschakelen. Hierdoor zullen de kosten van de scheiding lager uitvallen, wat in een situatie als deze natuurlijk mooi meegenomen is.

Een andere manier om minder geld kwijt te zijn aan de scheiding, is door een online scheiding aan te vragen. Ook hierbij is het een voorwaarde dat beide partners het over de scheiding eens zijn en dat jullie samen de zaken regelen. Een ander voordeel van online scheiden is bovendien dat je niet naar de rechtbank hoeft op je scheiding toe te lichten aan de rechter.

Als de scheiding minder goed verloopt

Eerlijk is eerlijk: niet alle scheidingen kunnen in goed overleg geregeld worden. Mensen gaan immers niet voor niets scheiden en soms zijn de problemen zo hoog opgelopen, dat enig overleg niet meer mogelijk is. In dit soort situaties komt het regelen van de scheiding er dan ook heel anders uit te zien. Zo hebben beide partners een echtscheidingsadvocaat nodig, zal het scheidingstraject langer duren en zullen ook de kosten van de scheiding hoger uitvallen.

Heb jij het gevoel dat je afstevent op een zogenaamde vechtscheiding? Aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Beide partijen (en zeker wanneer jullie samen kinderen hebben) zijn er immers bij gebaat om de echtscheiding zo goed mogelijk te laten verlopen.