De beslissing is genomen: jullie gaan scheiden. Na dit vaak al moeilijke besluit vragen veel mensen zich echter af hoe het dan verder moet. Een scheiding maak je vaak maar één keer in je leven mee, dus de vraag ‘wat de doen bij een echtscheiding?’ is dan ook helemaal zo gek nog niet.
Zorg er in ieder geval voor dat jij en je partner met elkaar kunnen communiceren en dit ook blijven doen. Zeker wanneer jullie samen kinderen hebben, is een goede communicatie onontbeerlijk. Is dit echter moeilijk, kies dan voor professionele bemiddeling of mediation.
Met elkaar blijven praten is dan ook één van de belangrijkste dingen die je moet doen bij een scheiding. Over het algemeen doorloop je de volgende stappen bij een scheiding:
Afspraken maken
De eerste stap is het maken van afspraken (eventueel met de hulp van een bemiddelaar of mediator). Leg vast wat er met de woning gebeurt, hoe de inboedel verdeeld wordt, stel de alimentatie vast, bekijk hoe het (spaar)geld en de pensioenen verdeeld moeten worden en stel (indien jullie samen minderjarige kinderen hebben) een ouderschapsplan op.
Zet al deze afspraken op papier – de rechter zal deze willen zien bij het uitspreken van de echtscheiding.
Schakel een advocaat in
Wie wil gaan scheiden, moet in Nederland naar de rechtbank om het huwelijk te laten ontbinden. Hiervoor moet je dan ook een echtscheidingsadvocaat inschakelen. Er zijn wel plannen om scheiden zonder advocaat mogelijk te maken, maar het wetsvoorstel hiervoor is nog niet goedgekeurd door de Tweede Kamer.
Ook als je dus op goede voet uit elkaar gaat, heb je dus een echtscheidingsadvocaat nodig. Het is echter wel toegestaan om samen een advocaat in te huren als jullie het eens zijn over alle gemaakte afspraken. Is dit niet het geval, dan zullen beide partners een eigen echtscheidingsadvocaat moeten inschakelen.
Voorlopige voorziening aanvragen
Voorlopige voorzieningen zijn tijdelijke maatregelen die door de rechter snel genomen kunnen worden, dus nog voordat de scheiding uitgesproken is. Deze voorlopige voorzieningen kunnen alleen door een advocaat worden aangevraagd.
Voorlopige voorzieningen worden voornamelijk aangevraagd wanneer beide partners het samen niet eens worden over iets – bijvoorbeeld waar tijdens de scheiding de kinderen gaan wonen. Het doel hiervan is dan ook om rust te scheppen in deze hectische tijden.
De scheiding aanvragen
Ook de scheiding moet aangevraagd worden door de advocaat. Hierbij is het belangrijk dat alle gemaakte afspraken meegestuurd kunnen worden met het echtscheidingsverzoek. Staan beide partners achter de scheiding, dan zal het over het algemeen geen probleem zijn om het huwelijk te laten ontbinden.
Na de scheiding
Is de scheiding eenmaal uitgesproken door de rechter, dan wordt de echtscheidingsbeschikking opgenomen in de registers van de burgerlijke stand.
Nu alles achter de rug is, is het tijd om aan jezelf (en de kinderen) te denken. Probeer alles op een rijtje te zetten, pak de draad van het dagelijks leven weer op en mocht je hierbij hulp nodig hebben, aarzel dan ook niet om deze in te schakelen. Ook na de scheiding vragen nog veel mensen zich af hoe ze nu verder moeten, dus zo vreemd is dat helemaal niet.
Recente reacties